August 27, 2018

Otišao je naš Čova

Sigurno već svi znate, iz ovih ili onih izvora, da je naš Čova, Dr. Ranko Čović, izgubio borbu za teškom bolešću jučer, u Sarajevu. Novine, radio, TV i internet portali su već objavili šturu vijest da je bivši dogradonačelnik Sarajeva i hirurg Opće Bolnice preminuo u 57. godini.
Dado je bio blizak a njim do zadnjeg dana i prvi mi je javio ovu tužnu vijest preko Vajbera.
Ranka sam posljednji put vidio u Sarajevu u ljeto prije dvije godine. Sakrivali smo se od kiše u Pizzeriji kod Edine: Ranko, Biljana, Edina, Koso, Ivo, Zoka i ja. Svi smo već znali a nismo vjerovali da je bio na drugom kraju neravnopravne bitke sa okrutnim rakom koji ga je crpio bez milosti. Ranko je kao i uvijek pokazivao zadivljujuću snagu, nadu, polet i kapric u toj borbi i ustrajao je dugo i dostojno, obavljajući svoje službene i porodične dužnosti uzdignutog čela.
Ako još iko ovo čita, ostavite svoj glas na jedan častan i istrajan život našeg neprežaljenog školskog druga.
I kao u stara vremena kad smo odavali počast velikanima, posvetite minutu šutnje ovog bijesnog i okrutnog vremena da se sjetite njegovog plemenitog lika. I neka mu je laka zemlja. R.I.P.

2 comments:

  1. Hvala ti Harise sto napisa ovo ovako lijepo. Veliki, dobri, istrajni drug nas. Koliko sam sretna sto su nam se zivoti prepleli u ono divno, poletno doba. Idem u Seher u septembru, zakasnih za susret...

    ReplyDelete
  2. Harise,
    Pretocio si u rijeci ono sto svi osjecamo. Nemam rijeci ni da napisem, ni da kazem koliko smo svi pogodjeni ovom ruznom vijescu. Kroz glavu prolaze uspomene, one koja zajednicki dijelimo kroz sretne gimanzijske dane...ja ih upotpunjujem sjecanjima na fakultetske dane. Ruzne godine koje su iza nas I koje su nas porazbacale ovako svude po svijetu su nas sprijecile da nastavimo graditi I dopunjavati 'datoteke' uspomena i nastaviti druzenja onako kako smo planirali ili da ne budemo neskromni onako kako mislim da smo zasluzili. Tebi Harise jos jednom hvala na toplim rijecima koje si u ime nas iz razreda napisao za Covu. Neka mu je laka zemlja...

    ReplyDelete