February 12, 2008

Sigurnost i sloboda na blogu

U kontaktu sa nekolicinom posjetilaca na ovom blogu, došao sam do saznanja da u velikoj većini upitanici nisu mogli da vide neke od sadržaja na desnoj strani ekrana.

Helem, tu zdesna koga interesuje može naći par listi i anketa, nekoliko korisnih i beskorisnih linkova, odbrojavač datuma i birane priloge sa YouTube koje ja mijenjam onako po nahođenju (kao npr. “Grlom u jagode“, „Leptirica“, „Salaš u Malom Ritu“, „Lud, zbunjen, normalan“itd ... da ne nabrajam...).

Pored raznih ukusa i kratkoće vremena, najčešći razlog ne-posjećivanja priloga na desno jeste ograničen pristup ovog bloga funkcijama korisničkog Internet browsera – ovdje najčešće IE (87%), ili Firefox (10%), Opera, Netscape, Konqueror ...

Ja ću objasniti, nabrzaka, kako se moge podesiti sigurnosni pristup na Internet Exporeru (IE), a ne treba biti puno drugačije na ostalim aplikacijama. Ovo je prosto da bi i Murat (bez uvrede) sa portitnice ukapir’o od prve. Dakle:

1. Na Internet Explorer meniju izaberi Tools i klikni na Internet Options.
2. Izaberi karticu Security, i klikni na Trusted sites i pritisni dugme Sites …


3. Upiši blog adresu u kućicu (http://iv-sedam.blogspot.com/). Zavisno od opcija koje su podešene na IE, ovaj bi se naslov trebao sam ispisati nakon ispisanih prvih 4-5 slova.

4. Na kraju, pritisni dugme Add i OK.
Ovim je naš blog upisan u listu stranica od povjerenja i svi sadržaji koji su direkno na blogu imaju puno veći pristup funkcijama unutar IE aplikacije.
Recimo, odbrojavač datuma je napravljen u Java skriptu koji se izvršava sa adrese van bloga. You Tube video prilozi trebaju da koriste neke od Flash skriptova sa svoje adrese … itd … sve ove funkicje koje uključuju više od standardnog Internet koda zahtjeva dodatne funkcije koje ne postoje u osnovnoj Internet zoni.

Ako je sve podešeno prema ovom uputstvu, u donjem desnom uglu će se pojaviti Trusted site naslov umjesto Internet zone ili Mixed contents…
Da više ne tupim o ovome, nema nikakvih problema da ovo uradite na kućnom računalu, a za firmu ne garantujem. Ja mogu da garantujem da ću pomno paziti da neki maliciozni kod, virus i sl… ne zaluta na ovaj blog… A za ove anonimuse što zalutaju ponekad ništa ne garantujem. Ja odoh u petak na odmor, pa ako neko nekog uvrijedi ili prekrši pravila lijepog ponašanja u međuvremenu, razračunavaćemo se iza 25-og.
Malo sam i sebe zamorio ovom ozbiljnom pričom nego, čim se vratim s odmora, obećavam vedre vijesti popraćene svježim fotografijama… možda se usudim i uslikam u majici kratkih rukava, da oraspoložim Kosu.

1 comment: