March 23, 2008

Znakovi pored puta

Za posjetioce Amerike jedno od većih iznenađenja je nepostojanje međunarodnih znakova na putovima. Svi su znakovi napravljeni tako da zahtjevaju osnovnu pismenost. Nije dovoljno staviti ograničenje 60 na žutoj podlozi sa crvenim krugom, nego piše na bijeloj tabli "Ograničenje brzine 60". Ili na prilazu taskrsnici, gdje se traka odvaja za desno kaže "Kola u desnoj traci moraju skrenuti desno". Naravno, nekada to sve liči na čitanje naslova sa dnevnih novina, posebno kad se nađeš u nekom novom gradu i paziš dobro gdje teba da skreneš. Tu ti ni GPS ne može puno pomoći.
Evo još jednog tipičnog primjera, na ulasku u moje naselje: "ne možeš parkirati Istočno odavde". Pa gdje je istok, svega ti? Đe je ovdje desno? U gradu je naravno još gore, ne smiješ nekad parkirati lijevo, ili desno, nekad od 7 do 5 ali i praznicima, uz napomenu da se Subota ne računa... Kad ti u gradu ispadne mjesto za parkiranje, potrošiš 10 minuta da u nevjerici skontaš da se stvarno možeš parkirati. A ako zabrljaš... eh, tu dolazi do izražaja demokratija po kratkom postupku. Ako parking sat istekne a ne snađeš se za pare u roku od 30 sekundi, evo parkiranta ko Delta Marinac iskače iza drveta i kači ti fakturu na brisač. Tako te prvi sat ili dva dođe 2,3,10,20 dolara a ona dodatna minuta još pedeset. Ma, manje više mi smetaju znakovi koliko prepotencija domaćina da gostima objasni kad dođeš ovdje da moraš znati i strane svijeta jer, božemoj, ovo je spotska nacija... nešto poput Slovenaca u bivšoj Jugi ... kako je pjevao Buldožer: Ljudi su ovdje veseli i zdravi, voze bicikla i skakuću po travi... A ti što si zalutao u ove krajeve, bolje ti je prihvati se kompasa, mape i GPS-a kad već ne znaš. A ja po onoj narodno-armijskoj fino mapu gledam a seljaka pitam.... jer mahovina je svuda a ne samo na južnoj strani, sunce je poglavito iza oblaka, po vjerskim objektima se ne možeš orijentisati jer svaka krišćanska denominacija okreće crkvu kako im se navije, u džamijama je mihrab usmjeren 16 stepeni od sjevera a ne put jugoistoka kao u Bosni. Dobro sad, naravno skontaš vrlo brzo gdje to osvane a gdje omrkne pa se makar možeš orijentisati u svom komšiluku ali, jesi li se zaputio u neki nepoznat kraj odmah gledaš možeš li išta uzeti kao orijentir pa da se makar možeš parkirati bez straha.
Pa ti ne pukni onda.

4 comments:

  1. Ma znas sta, poslije voznje tamo, skontala sam - ne treba vama tamo u Americi GPS. Treba svako auto da ima - digitron! Pa da fino znas koliko je u stvari ogranicenje u normalnim km/h i kolika je STVARNO udaljenost... U tim vasim miljama sve izgleda mnogo blize i manje, a oteglis se dok dodjes...

    ReplyDelete
  2. Moja Sanela, milje i nekako, naucila sam i svoju visinu izraziti u incima (tek u incima ti to dodje nista), pocela sam da se orjentisem i u stopama, ali kad pocnem da tabirim neki recept za kolac, tu ti se najvise izgubim.

    Harise, kad smo vec kod placanja kazni za parkiranje, u pocetku je to bio osjecaj kao da ti zdrav zub cupaju, a poslije je toliko ucestalo da smo, onako okrezavili, udarali sve na salu. Kako i ne bi: doputujemo iz daleke Minesote u novi zivot u New Jersey, smjestimo se u kuci preko puta bolnice, parkiramo, naravno, ispred kuce (pazljivo, da ne predjemo na komsijsku teritoriju u pregusto naseljenom New Jerseyu), kad ono ujutro doceka nas 'ticket dobrodoslice': platiti 18 dolara! Uporedjujuci sa zadnjom kaznom placenom u Minesoti, mi ti tu odmah, iz prve ruke, naucimo da je zivot u NJ znacajno skuplji. A vrhunac je bio kada je i Sandra stasala do kategorije vozaca i pocetna radost sto je vise ne moramo razvoziti na svaku boziju aktivnost (ne mogu se nacuditi od kud danasnjim mladima tolika energija!?)ubrzo je splasnula kada su kazne za "nepropisno" parkiranje pocele stizati na njeno ime. Svaki put kada bi bila toliko zuzeta ili zaboravila da preparkira auto ispred skole nakon ogranicenja od dva sata (makar samo da ga pomjeri jedno mjesto ispred ili iza), slijedila je kazna. Ne pitaj zasto bar ispred samog ulaza u skolu ne produzise parkranje u trajanju nastave, ne bih znala reci, ali znam da i za profesore vazi isto. Mozda sve to ima nesto sa ovim hiperkomercijalizovanim drustvom u kom je sve podredjeno nacinu kako da se od potrosaca (bilo kavih usluga)samo sto vise para uzme. Sve sto kupis, ili ce se pokvariti u rekordnom roku, ili ce biti prevazidjeno i proizvesce se nesto novo (nedaj boze da ti zatreba, recimo, nesto vezano za proslogodisnji stampac; nasmijace ti se u lice i reci: pa taj se odavno vise ne proizvodi). Pri tome je pritisak reklamne kampanje toliko mocan da tek kada dodjes kuci i gledas glupost koju drzis u rukama pomislis: boze, sto li sam i ovo kupio!
    Ali, mi smo, ususkani u neku drugaciju proslost, vec ucili lekcije o kapitalizmu; sada nam samo preostaje da plivamo u tim vodama i nadamo se da ce nam nekad stecena znanja i iskustva iz jednog drugacijeg zivota pomoci da ne potonemo.
    Okinuo si neki prekidac u meni i onim svojim pisanjem o radu, Mesinom Ahmetu Sabi i ostalom, pa cu ovih dana i tamo da sarnem malo.

    ReplyDelete
  3. Brankice,
    Sreća moja pa imam u firmi parking a i ne moram svaki dan da vozim na posao tako da me ne lično parkiranje radnim danom ne sekira puno. Problem je Jasni jer je u "gradu". Ako dođe do 9 na posao, plaća samo $8.25 dan, inače joj je $8 po satu. Eh, sada vidi kako to radi. Uparkira se i mobitelom zovne broj, ukuca broj parking mjesta i oni tamo skidaju pare sa kartice i mirna Bosna. Naravno, nekada priča na telefon dok se parkira pa se sjeti da zovne parking nekoliko minuta kasnije, iz kancelarije. Za tih nekoliko minuta, do sada smo dobili brdo kazni, samo su kazne malo paprenije, $35 za prvi prekršaj, i onda narastu do $55... Naravno, možeš da se žališ (pravna pouka sitnim slovima) tako da je nama postala praksa da je od banke odštampam dnevno izvod gdje piše d a je jasna taj i taj dan prije 9 AM uplatila Parking kompaniji $8.25 ... međutim, oni lopovi ne šalji kazne odmah i ne lijepe ih ko na fimovima pod brisač nego pošalju sa mjesec dva zakašnjenja poštom ... eh, onda uz sve prispjele račune, posebno one od medicinskih osiguranja, treba i ove sravnati. Treba mi sekretarica (po mogućnosti mlađa :)) samo da mi ove račune sređuje dok se mi pozabavimo drugim važnijim stvarima.
    A i Benjamin počeo sa vozačkom obukom, tako da i ja ulazim u tu teritoriju u kojoj si ti sa studentskim parking avanturama.

    ReplyDelete
  4. Porucuje Damir kad nadjes sekretaricu (tu mladju) ti dojavi.
    A 'sitna slova' pazljivo trazimo i kad se cini da ih nema, narocito kad sve izgleda dobro ili bar normalno. K'o sto Cola pjeva: ne vjerujem vise nikomeeeee.

    ReplyDelete