November 30, 2007

Pusti, pusti vodu !



Evo polako se dokotrljasmo i do najdrazeg dana u radnoj sedmici. Petak, Friday, Freitag....


Ontario se polako priprema za dugi, dugi zimski period. Zimske gume su na autu, peci ociscene i spremne za akciju, kilogrami industrijske soli su vec u nasim garazama, pleti salove, sarene kapice, tople dzempere i vunene rukavice...Zima, zima e pa sta, ako je zima nije lav.


Konacno sam shvatio sto na kanadskim cigaretama pise "Smoking is a risk to your health". Samo jos nisam shvatio kako su u ovoj zemlji koja vodi racuna o svemu, na taj veseli slogan ipak zaboravili dopisati "during the winter".


Biti pusac u danasnjoj Kanadi...bolje je biti zec u sumi, krme u Teheranu, desna ruka Dalaj Lame u Pekingu, bolje biti janje na raznju ili americki vojnik u Bagdadu, bolje biti rucak u necijem tanjiru, bolje je biti partizan 1942. na Igmanu, sve je bolje nego biti pusac u Kanadi.


Ako dragi citaoce ovih redova jos uvijek nisi pronasao vezu izmedju naslova ovog posta, prilozene fotografije i uvodnika, nemoj se nervirati bez razloga. Sjedi, popij kafu, zapali kao covjek (ako jos pusis). Ako si u medjuvremenu prestao / prestala pusiti, samo sjedi, popij kafu i sjeti se kako smo nekad dimili skupa u skolskom klozetu***. Gasne komore svih logora ovog svijeta su se lako mogle uporediti sa toksicnom gustinom dima koji je kuljao iz te prostorije. Bilo smo svojevrsni promotori 'unisex' koristenja wc-a, ali samo za potrebe pusenja. Musko, zensko, ko te pita...jedino dozvoljeno pitanje je 'imas cigaru' ili 'imas vatre' sve je drugo bilo nebitno.


Konacno, cuje se zvono, vracamo se nazad u nase klupe onako dobro usmrdjeni, ali ostalo je jos malo vremena, koristi se odmor do samo kraja i vise od kraja...ostaje mozda nekih 30 sekundi vremena za igru niskog ulaganja ali visokih rizika...ubacivanje upaljenog opuska u otvor od ventilacije...po cvoku. Obicno ljudi ljudima pisu omage, ovo mu dodje kao neki omage javnoj prostoriji. Hajde sta ima veze, neko mora i to zapoceti.






*** Ako si u medjuvremenu prestao(la) i piti kafu i pusiti, nisi trebao(la) ovo ni procitati. Male su sanse da ce ti se omaci onaj maleni osmjeh, ono kad se samo krajicak usta zavrne prema gore, ono kad pozelis da mozes samo jos jedan mali odmor provesti u gasnim komorama II gimnazije.


No comments:

Post a Comment